De kracht van mededogen

  • By admin
  • 30 juli 2015

Als we minder stress willen in ons leven zeggen we eigenlijk dat we minder willen lijden.

De stressreactie laat ons lichaam lijden (we spannen onze spieren aan, de bloeddruk gaat omhoog) en als de reactie maar lang genoeg aanhoudt en we niet tijdig weer kunnen ontspannen worden ons lichaam en onze geest ziek.

Om met onze stress en onze stressreacties goed om te kunnen gaan hebben we dus een medicijn nodig.Het Boeddhisme laat ons kennis maken met Mededogen, Compassie. Mededogen is het vermogen om het hart te laten trillen bij het zien van lijden en de diepe wens om dat lijden te willen verlichten.

We zijn allemaal vanuit onze evolutie in staat om dit mededogen in te zetten, het zit in ons brein.Maar het is vaak lastig om bij dit mededogen te komen. Als we ons in een conflict bevinden zijn we niet altijd in staat om opmerkzaam te zijn op ons eigen lijden en het lijden van de ander en graven we onszelf steeds dieper in in onze overtuigingen die we als waarheden aannemen. Zo neemt het lijden en onze stress alsmaar toe.

Wat helpt?
De eerste stap is dat we zien dat we lijden. Vanuit de Mindfulness zouden we dan zeggen: erkennend gewaar zijn. Erkennend gewaarzijn betekent zonder oordeel met mildheid zien wat er is.

De volgende stap is dat we goed voor het lijden gaan zorgen.
Een mantra die je wellicht kan helpen is de volgende:

Als er veel lijden is en je merkt dat je meegesleurd wordt door je emoties, leg je allereerst een hand op je hart.

Zeg dan vervolgens zacht voor jezelf:

Dit is een moment van lijden

Lijden hoort bij het menselijke bestaan

Laat ik aardig zijn voor mezelf

 

Hoe ga jij met momenten van lijden om, wat helpt je?

Back To Top